Hungnod Records. From Romania, with love.

Hungnod Records este un label romanesc underground lansat de curand pe piata muzicala, mai precis pe 17 martie. Am stat de vorba cu Tianko (aka Sebastian Szava), dj-ul si producatorul din spatele Hungnod Records, ca sa aflam ce inseamna si ce isi doreste noul label, pe o piata muzicala invadata de label-uri, producatori si track-uri mai mult mai putin obscure.

INTERVIU cu Tianko

Sa incepem cu… inceputul. Cum ai ajuns la numele Hungnod?

M-au intrebat mai multi chestia asta. 🙂 Hungnod e primul nume, atribuit in 1265 municipiului Hunedoara, orasul meu natal. Mi-am dorit sa punctez astfel faptul ca nu am uitat de locul unde m-am nascut, unde am crescut si unde am invatat sa iubesc muzica in general si muzica electronica in special.

Asadar Hungnod Records are o semnificatie mai aparte, mai profunda.

Cu siguranta. Hungnod Records e un proiect muzical care isi doreste, in primul rand sa pastreze sound-ul autentic al muzicii house, tech house, deep house, minimal si poate techno. Imi doresc, ca in release-urile noastre sa se regaseasca foarte clar caldura, o poveste frumoasa si mai ales melodicitatea. O insiruire de loop-uri timp 6, 7 sau chiar 8 minute nu e muzica. E doar o repetitie de sunete fara noima, care nu transmit nimic.

Lansarea oficiala a label-ului a avut loc pe 17 martie. Primul release iti apartine.

Da. A fost o zi pe care am asteptat-o cu nerabdare. Primul release, Huniade, e format din doua piese tech house: Huniade si Corvinus, destul de diferite una fata de cealalta. In general piesele dintr-un EP cam seamana ca ritm si constructie muzicala, se completeaza una pe cealalta, sunt oarecum infratite, ca sa zic asa. In cazul de fata, Huniade si Corvinus sunt diferite. Mi-am dorit astfel sa lansez si un fel de mesaj: vom lansa piese de mai multe feluri, ritmuri si abordari largi ca viziune si sunet. Huniade e o piesa ceva mai profunda, dar foarte ritmata, care merge bine zic eu la un after. Pe de alta parte, Corvinus are o abordare mai vesela, mai deschisa, mai groovy, o vad intr-un set de deschidere a petrecerii, de exemplu.

Deci vorbim de un label cu un spectru de viziune muzicala ampla.

Exact! Nu imi doresc sa ramanem inchistrati intr-un fel de cerc vicios al ritmurilor si sunetelor pe care sa il tot rotim release dupa release. Ar fi al naibii de plictisitor si contraproductiv totodata. Dealtfel, cu cateva exceptii chestia asta cu diversificarea genurilor, subgenurilor si a ritmurilor, e o tendinta generala a label-urilor de astazi. Hungnod Records nu va face exceptie. Vom incerca sa raspundem cat mai multor preferinte muzicale. Label-ul e la inceput de drum si imi doresc sa creasca frumos si sanatos, sa aibe o calatorie lunga si interesanta pe piata muzicala, alaturi de producatori inspirati si curajosi in exprimarea muzicala. Deasemenea, pe platforma oferita de label voi incerca sa dezvolt concepte mai complexe, label showcase-uri, mixuri, podcast-uri, invitati speciali etc. Toate insa la timpul lor. 🙂

Daca vorbim de diversificare, sa ne asteptam si la release-uri comerciale, de exemplu?

Accept si imbratisez diversitatea dar Hungnod Records a fost gandit si va ramane un proiect underground cu tot ce inseamna house, tech house, deep house, techno sau minimal. Cum spuneam si mai devreme, singura conditie este ca piesele sa fie melodice, sa aibe suflet. 🙂 Nu vreau sa fiu inteles gresit: nu sunt hater si n-am nimic personal cu genurile comerciale, dar cred ca e bine ca fiecare sa-si vada de bucatica lui.

Veti colabora doar cu producatori deja lansati sau veti accepta si debutanti sau producatori mai putin cunoscuti? In general label-urile, mai ales cele consacrate, selecteaza la sange si se incurca mai rar cu debutanti.

Hmmm… Ai dreptate. Debutantii pasesc greu in industria muzicala. Asa a fost tot timpul. Nimeni nu-ti bate la usa sa-ti ofere succesul pe o tava de argint. Asa cum nimeni nu misca un deget pentru tine doar asa… din bunatate sau ca esti simpatic. Trebuie sa muncesti, sa faci un efort extra pentru fiecare secunda a unei piese. Sa vii cu ceva deosebit si original, care sa dovedeasca faptul ca ti-ai dat silinta, ca ai muncit, ca ti-ai spart creierii pentru linia aia melodica deosebita care te tine pe ringul de dans. Eu am debutat ca producator la sfarsitul lui 2011 iar urmatoarul track mi-a aparut in ianuarie 2012 la Lapsus Music, un label de top. Asadar mi s-a oferit sansa de a pasi pe piata muzicala in mod oficial. Consider ca va trebui sa procedez la fel cu producatorii debutanti, care ne trimit piese faine.

Daca am ajuns in punctul asta hai sa discutam despre demo-uri si care e procedura la Hungnod Records?

Sunt multe de spus aici, pentru ca de cateva zile primim demo-uri si unele sunt absolut inacceptabile inca de la stadiul de mail, nu mai vorbim de muzica. In principiu, procedam la fel ca toate label-urile care accepta demo-uri. Exista insa cateva mici reguli de bun simt, pe care e bine sa le respecti atunci cand trimiti un demo, nu numai la Hungnod ci la oricare alt label, daca vrei sa ai macar sansa de a-ti fi ascultate piesele trimise. In primul rand, asigura-te ca genul muzicii tale se potriveste cu cel al label-ului. Nu vrei sa trimiti o piesa trance unui label specializat pe house. In al doilea rand, trimite mail individual, nu cu cc sau bc catre alte label-uri. Asta denota ca esti un personaj respectuos si nu trimiti demo-uri la gramada ca la pescuit: arunci nada si poate se prinde ceva. In al treilea rand, trimite intotdeauna piese finalizate in link-uri fresh. Majoritatea label-urilor cer demo-uri pe link-uri private soundcloud.com. Drept urmare, nu te astepta sa ai succes cu un link care are deja un numar de X play-uri. E clar ca ai mai trimis piesa si altor labe-luri care nu au fost interesate de piesa respectiva. In al patrulea rand, fii prietenos si scrie cateva randuri despre tine, activitatea ta, alte release-uri, residente si asa mai departe. Hungnod Records accepta demo-uri, trimise cam dupa procedura de mai sus, la demo@hungnod.com. Asteptam piese gandite, lucrate in detaliu, melodice si cu un vibe fain. Ca genuri, doar underground: house, tech house, deep house, minimal sau techno. La capitolul techno sunt cateva chestii de specificat: nu vreau genul acela de hard techno. Ma intereseaza techno melodic, cu o linie de bass armonioasa si distincta, cu synth-uri in gama si asa mai departe. Pare complicat, mai ales cand esti la inceput de drum, dar sunt cativa pasi care daca sunt urmariti cu atentie treaba merge ca unsa. 🙂

La final ca tot ai adus aminte de magazine, unde pot fi cumparate release-urile Hungnod Records si cam cat de dese vor fi?

Deocamdata suntem de gasit cam in toate magazinele importante: Beatport, iTunes, Traxsource, Juno, Amazon, Google Play, DjTunes si asa mai departe. Daca lucrurile se vor misca in directia corecta, sper ca in viitorul nu foarte indepartat sa avem si release-uri pe vinyl. Cat priveste cadenta lansarilor, e greu de estimat ca orizont de timp. Producatorii nu sunt niste robotei care sa produca track-uri pe banda rulanta, ca la norma. In principiu, mi-as dori o lansare de calitate cel mult de doua ori pe luna. Nu e nicio graba, pentru ca evitam sa aruncam piese in magazine, doar ca sa punctam inca un release. Preferam calitatea in locul cantitatii.

Buy this on Beatport